natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- Vanskelig å anslå, vil variere mye fra elev til elev.
Tannpirkeholder av tæger og never
Vi skal ut å sanke never og tæger og lage små tannpirkeholdere. Husk å inngå avtale med grunneier før dere går ut og flekker never.
Bjørk finnes overalt i Norge, og neveren lar seg lett flekke av til riktig årstid. Tiden før og omkring Jonsok ble mange steder ansett for den beste, avhengig av lokalt klima og høyde over havet. Neveren har tradisjonelt blitt brukt til mye, alt fra taktekking til matbokser. På wikipedia kan du lese mer om never (se link).
Tæger (bjørkerøtter) er sterke og blir bl.a. brukt til å sy sammen sveipte bokser og fat. Røttene blir da delt i to på langs – til dette kreves øvelse og tålmodighet! Bjørkerøtter kan også brukes til å binde sammen visp og sopelime av bjørkekvister.
1. Neverflekking
Å flekke never er et håndverk som krever trening. Derfor er det fint å øve på et tre som allerede er felt. På levende trær er det fort gjort å skjære inn i det grønne laget på innsiden av neveren (bastlaget) og skade dette. I bastlaget går sevja og ødelegger vi dette, vil vanntransporten i treet hemmes.
Snitt med en skarp kniv rundt det området av neveren du vil fjerne, skjær md rette linjer og hold kniven litt skrått i forhold til stammen. Ta tak med kniven i hjørnet av området og dra forsiktig, så vil neveren løsne. Ønsker du et stort stykke kan du skjære et spor i neveren i en spiral nedover treet.
Never kan også kjøpes av en del husflidlag.
2. Tægersanking
Bjørkerøtter er enklest å få tak i sandholdig jordsmonn eller på muldrik forholdsvis tørr myr. Bruk fingrene eller en liten spade til å grave med. Røtter med diameter på 2-3 mm er passe. Fjern barken mens røttene er friske. Skal barken fjernes fra tørre røtter, bør de bløtlegges i 10-15 minutter først.
Når vi skal sy med tægene, bør de deles i to på langs. Bruk gjerne tapetkniv (men husk at den er skarp). Snitt et lite hakk i toppen, legg fra deg kniven og trekk de to halvdelen fra hverandre. Du vil fort se at den ene delen blir kraftigere enn den andre, da holdes den kraftigste delen rett opp, mens du drar den smaleste enden nedover til de to delene igjen er like kraftige. Dette er ikke enkelt, så sank mye slik at dere kan prøve og feile litt.
3. Lage tannpirkeholdere
- Lag et rektangel av never som er omtent 3-5 cm x 12-16 cm. Er neveren tjukk, renser vi vekk noen lag slik at neveren blir ca 1 mm tjukk og lett og jobbe med.
- Ta litt trelim på opp i mot 1/3 av flatens lengde. Lag en sylinder av neveren slik at neveren overlapper omtrent på halve omkretsen. Klyp fast det limte området med klyper og la det stå til det har tørket.
- Lagg tægerne i lunket vann i 10-15 minutter slik at de blir smidige.
- Lag en pyntesøm av tæger: Stikk hull med en liten hulletang eller en spiker et sted der neverlagene overlapper. Se bilde og lag hull over hverandre slik at du kan sy en søm. Vi syr ved å tre tægerne inn i hullene. Type søm kan vi bestemme selv. Se eksempel på bildet.
- Lage bunnplate: Mål diameteren og sag ut runde bunnstykker med hullesag. Det er ikke sikkert at størrelsen blir helt riktig. Bruk da fil og sandpapir for å gjøre bunnen mindre.
- Feste bunnplate: Tre bunnplata på plass og fest den med små stifter.
Materialer og utstyr
- Skapte kniver til å flekke never, eller kjøpe never
- Spader (f.eks. små hagespader)
- Evt tapetkniv
- Trelim
- Liten hulletang eller småspiker
- Små stifter (maks 7-8 mm lange)
- Hammer
- Tynne trebord og hullesag til bunnen evt en litt tykk rundstokk som kan skjæres i ”skiver” med vanlig sag