natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- Ute
- barnetrinn 3-4
- barnetrinn 5-7
- 15 - 30 min
Spill på løvetannstilk og sugerør
Kan du lage en engangsskala?
Spill på løvetannstilk
Om våren kan du blåse på løvetannstilk. Finn en forholdsvis tjukk stilk. Klem sammen et par centimeter i den ene enden. Stikk den i munnen og blås. Legg merke til tonehøyden. Hvis du brekker av litt av stilken, får du en lysere tone. Du kan begynne med en lang stilk og klippe den kortere litt etter litt.
Spill på sugerør
I stedet for løvetann kan vi bruke sugerør, men det er vanskeligere å få det til. Klem sammen et par centimeter av røret på den ene enden. Det er nødvendig å bruke tennene for å få skarpe nok kanter. Trekk rørenden flere ganger mellom fortennene (se første bilde i bildeserien). Klipp så til en tunge på mellom 1,5 og 2 cm av røret, sånn som du ser i det andre og tredje bildet i bildeserien nedenfor. Klem sammen med tennene enda en gang. Nå kan du prøve å blåse lyd i røret. Det skal noe øvelse til, men det går nok til slutt. Blås hardt. Prøv med røret langt inne i munnen og litt fram og tilbake. Når du har fått det til, kan du variere tonehøyden ved å klippe av på lengden. Kanskje kan du spille skalaen oppover. Det blir en engangsskala.
Faglig forklaring
Når du blåser i stilken kommer lufta i svingninger, og du hører lyd. Hvis lyden svinger fort, mange, mange ganger i sekundet, er det en lys tone. De mørkere tonene er langsommere svingninger.
Kommentarer/praktiske tips
I noen blåseinstrumenter begynner tonedannelsen sånn som her ved to lepper.
Materialer og utstyr
løvetannstilker
sugerør, helst tykke
saks