natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 1-2
- barnetrinn 3-4
- barnetrinn 5-7
- fysikk 2
- 15 - 30 min
Ballonger og elladning
Når man gnir en ballong med ull, får ballongen elektrisk ladning. Denne ladningen gjør at ballongen kan trekke på en blikkboks.
Svært mange barn (og voksne) vet at de kan gni en ballong mot håret eller mot en ullgenser, og så få ballongen til å henge i taket eller på veggen.
Heng opp to ballonger med sytråd, og slik at de så vidt berører hverandre. Gni hver av ballongene med ull eller med passende tørt hår. Da spriker de fra hverandre. De skyver altså på hverandre med fjernkrefter.
Den oppblåste og ullgnidde ballongen kan du bruke til å trekke en blikkboks. Den må ligge på et hardt bord, ikke på en bordduk. Hold ballongen i nærheten sånn som på bildet.
Du kan også legge et tynt papirark, en serviett, eller et stykke plast på veggen og gni på det med nesten hva som helst; et lommetørkle f.eks.. Så blir arket sittende fast på veggen.
Lag to like remser av lett, tynt papir, eller tynn plast. De kan være om lag 1 cm breie og f.eks. 15 cm lange. Legg dem inntil hverandre og hold dem mellom peke- og tommelfinger på venstre hand. Hold remsene fra hverandre med høyre hand. En remse mellom peke- og langfinger, en mellom lang- og ringfinger. Gni begge remsene på begge sider ved å trekke høyre hand fort nedover. Da spriker remsene fra hverandre. Hold høyre hand opp mellom remsene og de kommer sammen igjen.
Faglig forklaring
Når du gnir gummiballongen med ull, får ballongen elektrisk ladning, og siden gummien ikke leder ladningen videre, holder den seg der en stund. Vi tror at gummien som oftest får negativ elektrisk ladning. Det er noe avhengig av hva du gnir med og hva tingene har vært utsatt for før.
Når ballongen kommer i kontakt med taket, trekker de negative ladningene i gummien på positive ladninger i taket. Da får vi et positivt område av taket, og en negativ ballong. De trekker på hverandre, så ballongen faller ikke ned.
Etter hvert faller ballongen ned likevel, fordi både ballongen og taket nok er litt ledende. Hvis det er svært tørt, kan en ballong bli sittende i taket noen døgn.
Når vi gnir papiret med ull, blir det antakelig negativt ladd. Det trekker på positive ladninger i veggen, og papiret sitter fast.
Materialer og utstyr
- Noen ballonger
- En tom sylindrisk hermetikkboks
- Et tynt papirark
- To remser av tynn plast, ca 1 cm x 15 cm