natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- ungdomstrinn 8-10
- 5–15 min
Trekk farger fra hvitt lys
Når lys går gjennom et blått og gult filter, får vi grønn farge.
Med rød, gul og blå vannfarge kan du få fram mange farger. F.eks. får du grønt hvis du blander gult og blått. Det samme kan du få til ved å se gjennom forskjellig fargede cellofanark. Da kaller vi arkene for lysfiltre.
I det første bildet ser vi gjennom et blått og et gult filter mot en hvit vegg. Lyset går altså gjennom filtrene til vårt øye. Det blir grønt der de to filtrene ligger oppå hverandre. Når lys går gjennom det gule arket, blir noe lys borte, og det som slipper gjennom, ser gult ut. Når lys går gjennom det blå arket, blir noe lys borte, og det som slipper gjennom, ser blått ut. Men det lyset som slipper gjennom både blått og gult, er grønt.
Med et rødt og grønt filter oppå hverandre blir det oftest brunsvart (bilde 2). To filtre oppå hverandre gir alltid en mørkere farge enn hvert enkelt av dem. Med mange filtre på hverandre slipper ikke noe lys gjennom, da er det svart.
Noe av lyset blir altså tatt bort i et filter. Derfor heter dette subtraktiv fargeblanding. Det betyr at vi trekker noen farger fra lyset.
I bilde nr 3 ligger filtre av 4 forskjellige farger oppå hverandre på et hvitt papir. Lyset kommer ovenfra, går gjennom filtrene og blir kastet tilbake gjennom filtrene fra det hvite papiret. Da ser vi mange ulike farger.
Et lag vannfarger virker på samme måte som et filter. Hvis vi legger gult oppå blått, blir det grønt, fordi lyset går både gjennom det blå og det gule fargelaget før det blir kastet tilbake fra det hvite papiret under. Det går to ganger gjennom fargelagene før vi ser lyset.
Materialer og utstyr
- Cellofanark, rødt, gult, grønt, blått (papirhandel)
- Vannfarger og papir
- Saks