natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 5-7
- 5 - 15 min
Synker egget?
Et egg synker i ferskvann, men synker det i saltvann?
Du lager en sterk saltløsning. Vanlig bordsalt gir en melkeaktig løsning. Derfor brukte vi det som blir kalt havsalt. Det gir en klar løsning. Saltløsningen skal fylle halve glasset. Men så er det vanskelig å få ferskvann oppå uten at de to væskene blander seg. En enkel måte å gjøre det på er å klippe til et papir. Det skal være en sirkelformet del med en lang hale på. Sirkelen skal akkurat dekke overflata på saltvannet, og halen skal så gå opp over kanten på glasset. Hell ferskvannet forsiktig langs halen til glasset er nesten fullt. Slipp et egg oppi glasset. Det synker et stykke, men så stopper det. Siden man ikke ser forskjell på saltvann og ferskvann, blir tilskuerne forbauset. I våre fotografier har vi farget saltvannet for tydelighets skyld.
Faglig forklaring
Egg synker langsomt i ferskvann, men flyter i sterkt saltvann. Det kommer av at en liter saltvann veier mer enn en liter ferskvann, og egg er noe midt i mellom. På fagspråk sier vi at av saltvann, ferskvann og egg har saltvannet størst massetetthet, ferskvann har minst, og massetettheten for egg er noe midt i mellom.
Kommentarer/praktiske tips
De fleste mennesker liker bedre å bade i saltvann enn i ferskvann. Det er fordi de flyter litt lettere i det salte vannet. Noen av oss har badet i Dødehavet. Det er så salt at bare halvparten av kroppen ligger nede i vannet.
Materialer og utstyr
- Egg
- Høyt syltetøyglass
- Havsalt
- Papirark
- Saks
- Vann
- Mugge eller glass