natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
- biologi 1
Disseksjon av innvoller fra gris eller sau
I denne øvelsen studerer vi anatomien til innvoller og hvilke funksjoner de har i fordøyelsen. Forsøk knyttet til gallesalter, bukspyttkjertel, tarm og magesekk blir enklere å snakke om når elevene også kan se. Vi ser på ulike deler av i fordøyelseskanalen hos en gris.
- Prøv å legge slaktet like strukturert som det ofte fremstår i lærebøkene.
- Observer og tegn det utvalgte materialet. Kjenn på konsistensen.
- Undersøk magesekken – det muskulære og formen på den. Pek på trekk som viser at den er tilpasset sin funksjon.
- Undersøk tynntarmen – kutt et stykke og se på et tverrsnitt. Snitt en tynn del og legg dette i fysiologisk saltvann. Legg det under lupen og se om du kan se mikrovilli. Hvilken funksjon har disse?
- Undersøk bukspyttkjertelen – form og farge. Kan du se de Langerhanske øyene?
Materialer og utstyr
• innvoller fra slakt
• fysiologisk saltvann
• lupe og mikroskop
• hansker
• skalpell
• pinsett
• disseksjonskar
Nettressurser
(naturfag. no)