natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- 60 min (råstoff og produksjon)
Introduksjon og smaksprøver
Elevene skal bli kjent med ulike typer tomater, hvor de produseres og hvilke næringsstoffer de inneholder.
Elevene skriver først ned individuelt: Hvilke ulike tomattyper vet du om?
Skriv opp på tavla alle tomattypene som elevene har kommet på.
Prøvesmaking
Fyll inn i skjemaet «rangering av tomater» de tomattypene som du har fått tak i – før du kopierer og deler ut til elevene.
Be elevene om å dele tomatene i to og studere og smake på de ulike tomatene. Oppdrag: Beskriv utseende og smak så godt som mulig. Hvilke typer tomater likte dere best? Ranger i rekkefølge. Hva tror dere tomater inneholder? Hvor tror dere tomatene kommer fra?
La så gruppene presentere for hverandre. Har alle samme beskrivelse og rangering?
Diskuter i plenum: Hvorfor importerer vi tomater fra Sør-Europa? Produserer vi tomater i Norge hele året?
Grunnleggende ferdigheter
Muntlige ferdigheter: Her skal elevene beskrive, lytte, dele og utvikle kunnskap med naturfaglig innhold.
Materialer og utstyr
- ulike typer tomater
- kniv