natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
- vg1
Tidsbruk
- 60 min (råstoff og produksjon)
Hva kan vi bruke tomater til?
Her skal elevene planlegge produksjon av to tomatprodukter.
Start med en plenumsdiskusjon:
- Hva bruker vi tomater til?
- Hva kan vi lage av tomater?
- I en periode med overproduksjon av tomater, hvordan kan vi bearbeide og ta vare på tomatene?
Elevene skal velge to ulike produkter som kan lages av tomater.
Kravene til produktene:
- Lag produkter som skal kunne oppbevares ei stund.
- Bruk «overskuddstomater» til å lage noe som ellers hadde blitt kjøpt som helfabrikata.
Elevene skal finne eller lage oppskrift, planlegge produksjonsprosessen og lage varedeklarasjon og etikett.
Laging av ketchup, tomatsuppe, salsa og taco.
Grunnleggende ferdigheter
Lese: Finne relevant informasjon, lese og forstå det faglige innholdet og trekke ut hovedpunktene.
Regne: Bruke oppskrifter og beregne porsjoner.
Digitale ferdigheter: Bruke nettsider til å finne fagstoff. Være kildekritisk. Kunne framstille skriftlig tekst og tallmateriale som skal ende opp i en brosjyre