Hopp til hovedinnhold
Undervisningsopplegg
Passer for
  • ungdomstrinn 8-10
  • vg1
Tidsbruk
  • 3–4 timer

Grøt kokt på vitenskapelig vis

I dette undervisningsopplegget kan elevene ta del i en for lengst avsluttet strid som raste i norske medier på 1860-tallet, men der siste ord fremdeles kanskje gjenstår å bli sagt. Den vekket engasjement da og kan forhåpentligvis engasjere også i dag.

Elevene skal lage grøt, vurdere argumenter og undersøke egenskaper ved grøt. Ikke minst er det en god anledning til å kose seg med en porsjon vassgraut. Dette utforskende naturfagopplegget er særlig yrkesrettet for elever på restaurant- og matfag (Vg1), men vil også være egnet i studieretningsfag som teknologi og forskningslære.

FYR_grautstriden_evt

Materialer og utstyr

  • kjøkken med utstyr til å koke grøt
  • kaliumjodid
  • reagensglass
  • dråpeteller
  • amylase
  • kiwi eller ananas