natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Referat fra sesjonen for eksterne aktører + skoler under DNS-konferansen, 7. februar 2020
23 aktører fra 13 organisasjoner deltok sammen med 23 lærere på en workshop om kritisk tenking i løpet av dagen med deltakerkonferanse i Den naturlige skolesekken.
Det har kommet flere innspill fra deltakere i nettverket, både fra eksterne og lærere, om at arbeid med nye læreplaner er viktig i tiden fremover. Kritisk tenking er sentralt i den nye læreplanen og spesielt viktig i arbeid med undervisning for bærekraftig utvikling, men hva kan det egentlig handle om? I løpet av sesjonen ble det diskutert og reflektert rundt kjennetegn på en kritisk tenker, sett på et praksiseksempel som tilrettelegger for kritisk tenking i arbeid med bærekraftig utvikling og vi startet så vidt med å se på hvordan det kan legges til rette for og veilede den kritiske tenkeren i eget prosjekt. Presentasjonen om kritisk tenking blir lagt ut på natursekken.no etter hvert. Foreløpig legger vi ved lenken til artikkelen om kritisk tenking; Fremtiden er i klasserommet ditt! Kritisk tenkning i arbeid med bærekraftig utvikling. (Finnes også i Naturfag 1/18, s. 104-107.)
Neste nettverkssamling er tirsdag 28. april. Da vil vi ha en erfaringsdeling i plenum hvor dere får ulike temaer dere skal presentere i forhold til deres prosjekt. Forarbeid til denne samlingen:
- Lag en introduksjon, en fortelling, som beskriver prosjektet deres med utgangspunkt i stikkordene på power pointen dere startet på i novemenber (ca. 1 A4 side, kan gjerne være lenger om dere trenger det.)
- problemstillingen
- hvordan kan problemstillingen knyttes til perspektivene miljø, sosoiale forhold og økonomi
- hvilke fag og (kompetansemål) som skal med
- hvilken rolle lærer og ekstern aktør skal ha
- hvilke elevaktiviteter egner seg for å arbeide med problemstillingen
- elevutbytte - hva forventer vi at elevene skal oppnå av kunnskaper, ferdigheter og holdninger
- Leveres til Naturfagsentret, frist 6. mars
- På bakgrunn av presentasjonene foreslår vi ulike temaer til samlingen i april (frist for oss med tilbakemelding til dere er 13.mars, slik at dere får tid til å jobbe med presentasjonen).
Datoer for samlinger skoleåret 2020/2021
Fredag 4 september 10.00 – 15.00 – eksterne + skoler
Tirsdag 17. november kl. 13.30 - 18.00 – bare eksterne aktører
Onsdag 18. november, kl. 10.00 - 15.00- eksterne + skoler
Fredag 12 februar, kl.10.00 - 16.00, Konferansen - eksterne + skoler
Tirsdag 27. april kl.10.00 - 16.00 - eksterne + skoler
I løpet uke 23, avslutning av nettverket, finne dag seinere - eksterne + skoler
Det er opprettet en egen facebookgruppe for nettverket. Her kan deltakerne dele bilder, tanker og lenker til saker du tenker er aktuelle for andre i nettverket. Siden administreres foreløpig av Jeroen, Annika og Randy.
Mvh,
Lene Halvorsen