natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Steinfluer
Steinfluene skal du legge merke til, for der du finner dem, er det også rent, oksygenrikt vann. Derfor finnes de oftest i elver, men også i kjølige, næringsfattige innsjøer.
Gjenkjennelse
Nymfen er lettest å finne ved å ta opp mellomstore steiner på bunnen. Steinfluenymfene klemmer den flate kroppen mot steinen, og huker seg fast med de små klørne. Den kan nok vri seg litt om du pirker borti den, men det er noe annet enn den farten døgnfluene setter opp. Den ser ut som et rektangel med to antenner foran og to haletråder bak.
Den voksne steinflua legger begge vingene flatt over ryggen. Antennene kan være like lange som kroppen, men haletrådene stikker sjelden ut fra vingene.
Bevegelse
Steinfluenymfene beveger seg langsomt på bunnen, de svømmer ikke. Den voksne steinflua er enda dårligere enn døgnflua til å fly, så de holder seg på bakken med mindre hunnene skal legge egg.
Livssyklus
På nymfenes rygg kan du se vingeanleggene. De har med andre ord ufullstendig forvandling. Når steinfluenymfene er store nok (0,5 – 3cm), kryper de mot land og opp på en stein eller et strå.. Der tørker de, og da sprekker huden på ryggen og det vingede insektet kan krype ut. De voksne steinfluene kan leve 3 – 12 uker. Små arter har ofte en generasjon i året, men større arter kan leve opp til fem år som steinfluenymfer. Jo kaldere vann, desto lengre tid tar utviklingen.
Mat
Stort sett spiser steinfluenymfene alger og nedbrutte planterester, men noen av de større larvene er også rovdyr. De voksne steinfluene spiser ofte ikke i det hele tatt, men de som lever lengst spiser litt-