Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • barnetrinn 5-7
Tidsbruk
  • Halv skoledag

Lær å snorkle

Her får du trene på snorkling, bruke dykkermaske og våtdrakt. Dette kan du lære i svømmebasseng, eller på en trygg badeplass i sjøen. Når du kan bruke snorkel og dykkermaske får du et ”vindu” til livet under vann. Da kan du lett studere dyr og planter som lever der, og dra på undervannssafari med venner eller klassen.

En gruppe med 10-12 elever samles sammen med lærer og feltlærer ved vannkanten eller ved svømmebassenget. Aktiviteten foregår under oppsyn. Pass på  at du til enhver tid kan se veileder, siden veileder da kan se deg. Du bruker ikke dykkerbly. Dette betyr at du har god oppdrift og er trygg.
 
1.   Feltlærer viser og beskriver hvordan man tar på en våtdrakt.
Bukse først, så ermer. Husk at bena skal være utenpå våtdraktsko så vannet kan renne ut når man går ut av vannet. Man bruker bikini, svømmedrakt eller badebukse inni våtdrakten. Man kan også ha på T-skjorte eller ullundertøy hvis man vil. Svømmeføtter kan hjelpe deg å komme fort fremover, men hvis du kun vil slappe av og se deg rundt trenger du ikke å ta dem på.

Bildet viser en som forklarer hvordan man tar på seg våtdrakt

2.   Feltlærer viser og beskriver hvordan man tar på og bruker dykkermaske.
Du kan spytte i maska og skylle den litt så den dugger mindre. Husk at du bør prøve å puste rolig og dypt i snorkelen. Får du vann i maska er det ingen krise, det kan tømmes ut på flere måter. Vann i snorkelen er litt ekkelt, men kan unngås hvis du husker å holde hodet rett. Får du vann i snorkelen kan det blåses ut, eller du kan løfte hodet og trå vannet mens du tømmer snorkelen.
 
3.   Alle elevene som ønsker det får ta på seg utstyret, og så prøve seg i vannet.

La lærer og feltveileder sjekke at utstyret sitter riktig før du hopper uti. Kjenn at du har det bra med snorkleutstyret i vannet. Nå har du tid til fri lek med snorkling, og hopping med våtdrakt.

Bildene viser elever som tar på seg våtdrakt og som tester det ut i havet.

4.   Elevene får vaske og henge opp utstyret, lære vedlikehold.
Salt og klor ødelegger på sikt gummien i dykkerutstyr. Den blir hard og sprukket. Derfor er det viktig å alltid skylle utstyret i ferskvann etter bruk. Da blir det også hyggeligere for nestemann å bruke.

Bildene viser elever som vasket våtdrakten etter bruk og henger den opp.

Faglig forklaring

Våtdrakt er laget av isolerende materiale og vil holde deg varm så du kan være lenge ute i vannet uten å bli farlig nedkjølt. Den er ikke helt vanntett, men har trange mansjetter ved håndledd, ankler og rundt hals. Dermed blir det liten sirkulasjon av vann inn og ut i drakta, og det varmes dermed opp av kroppen din. Dette varme vannet hjelper deg å holde varmen. For at drakta skal fungere godt er det viktig at den passer sånn noenlunde tett på kroppen, og at du tar den på riktig.

Kommentarer/praktiske tips

Det er avgjørende for god funksjon at masken passer godt til ansiktsformen, og er helt tett mellom glass og gummi. Altså kreves en viss kvalitet. Vi anbefaler maskesett designet spesielt for ungdom, Midi-størrelse, og av dykkekvalitet. De bør derfor kjøpes fra et dykkerutstyrsfirma eller velassortert sportsutsalg. Billigere masker fra lekebutikk eller sportskjeder vil med få unntak gi brukeren en negativ erfaring med snorkling fordi masken lekker og raskt går i stykker.
 
Det samme gjelder for våtdrakter. Kun dykkerdrakter er gode nok, ikke billigdrakter som kan kjøpes på Biltema og lignende. Dersom skolen ønsker å kunne ha lang sesong med snorkling helt ned til 10 grader i vannet, anbefales vinterdrakter. Hette er viktig.

Lurt for våtdrakt: Hjelp hverandre to og to! Kan for eksempel hjelpe å ta opp glidelåser, dra av trang drakt. Hvis du er ute kan du stå på noe, f. eks et håndkle, når du skifter. Så blir du ikke skitten og kald, og unngår å trekke med deg granbar og grus inn i våtdrakten.
 
Lurt for dykkermaske: Dugger det på maska så du ser dårlig kan du spytte i den en gang til og skylle den med vann før du prøver på nytt. Etter hvert vil dugget forsvinne. Masken skal ikke slenges på bakken, da den vil få riper.
 
Dykkerbag: Kan være kjekt å ha en bag å legge dine tørre og varme klær i så du vet hvor de er når du skal opp og skifte og varme deg. 

Materialer og utstyr

Dykkermaske, snorkel, våtdrakt