natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- En halv dag
Tilpasninger til livet i dyphavet
Bli med og dykk ned i dyphavet der ingen mennesker før har satt sin fot. Ved å se på film og bilder på den fantastiske hjemmesiden til dyphavforskerne i Mar Eco får du inntrykk i hva slags rare dyr som er oppdaget i dyphavet. Prøv å tegne dem, og pek på hva på dyrene som ser rart ut. Det meste har en forklaring, og sammen kan dere i klassen forsøke å finne ut hvorfor dyphavsdyrene ser så rare ut. MarEco forteller på engelsk, så du får trent på å forstå dette språket.
I denne aktiviteten blir du kjent med dyphavet som levested og blir introdusert til det mystiske mangfoldet der. Du ser på hvorfor dyphavsdyr ser så rare ut, og hva dette kan fortelle oss om hva slags unike tilpasninger de har til dette miljøet (stikkord: enorm munn og huggtenner, andre kamuflasjefarger, enten knøttsmå eller veldig store øyne, selvlysende fiskestang...). Du får en introduksjon til høymoderne marin forskning, og tegning og fantasi som viktig forskningsmetode.
Forslag til forarbeid
Utfordre fantasien og allmennkunnskapen! Still dere selv spørsmålene: Hvordan tror du det ser ut i dyphavet? Hva slags dyr tror du, eller vet du om som lever i dyphavet? Hva ønsker du å finne ut?
Arbeid under besøket på hjemmesiden til MarEco
Gå inn på hjemmesiden til MarEco. Finn frem til undersidene som har bilder eller filmsnutter av ulike dyphavsdyr de har funnet.
Lag dine egne kjappe blyantskisser av det du ser på bildene, filmen og videoene slik at du kan huske senere. De trenger ikke likne så mye, bare tegn det du synes er viktig å huske. (for forskere er slike kjappe skisser det viktigste verktøyet, og vannforskere bruker alltid blyant fordi skriften da ikke blir ødelagt av vannsprut)
Mens du tegner, skriv ned og sett pil på rare trekk eller egenskaper ved de dyrene du ser som gjør at de ikke likner på vanlige fisk og sjødyr du har sett før.
Svar på oppgavearket (Se vedlegg "Arbeidsoppgaver om dyphavet").
Læreren kan hjelpe til med å peke ut ting og diskutere hva dette kan bety. Det er også forklarende tekster rundt på hjemmesiden hvis dere leter godt.
I gruppearbeid og plenumsdiskusjon diskuter hva disse trekkene ved dyrene kan fortelle oss om hvordan det er å leve i dyphavet. Bruk fantasien, for her er det ikke alltid en fasit. Tenk deg selv at du er dette dyret og hvordan du kan bruke verktøyene dine som f. eks selvlysende prikker eller enorm munn.
Forslag til etterarbeid
Tegn et dybdesnitt og sett på meterangivelse der de dypvannsdyrene holder til.
Konstruer deres egne dyphavsdyr utfra hva dere nå vet om slike dyr! Tegn, lag i leire eller plastelina eller liknende. Lag deres eget dyphav med rare dyr.
Lag en uro med fantasidypvannsdyr i pappmache og heng dem opp
i klassen.
Tegn en tegneserie med handling om dypvannsdyr (se eksempel under).
Skriv livshistorien til et dypvannsdyr. Se for deg at det er mørkt, kaldt, kanskje stille og det kan ta et par uker mellom hver gang du ser en matbit.
Lag en sketsj, et lite skuespill eller lignende der dere er forskjellige dypvannsdyr som møtes for eksempel under litt spesielle omstendigheter. Hva hvis noen slo på lyset for eksempel?
Finn musikk du synes passer til skuespill eller komponer deres egen gjerne med ORFF-instrumenter, fløyte og lignende.
Gå innom fiskebutikken på brygga og se hva dyrene der har og ikke har i forhold til dyphavsdyr.
Faglig forklaring
Størstedelen av jordens overflate er hav, og mesteparten av havet er ikke skjærgård, men dyphav. Allerede utenfor kysten blir havet fort 500 meter dypt, og utover i Atlanterhavet er det mange tusen meter til bunnen. Hva finnes her? Kan noe leve her? Det er mye vi ikke vet om dette marine miljøet, faktisk kan man si at dyphavet er mindre utforsket enn månen.
Vi har lenge bare visst at dyphavet er stort, mørkt og kaldt. Og at det bor underlige dyr der som vi bare så vidt har sett, for eksempel kjempeblekksprut. I fjor sommer ledet Norge en stor ekspedisjon, kalt Mar-Eco, som utforsket dette dyphavet ved hjelp av moderne teknologi, blant annet små ubåter. Utstillingen Dypere enn lyset er en unik vandreutstilling som ved hjelp av foto, video, film og tegninger presenterer hva ekspedisjonen fant. Bli med og dykk ned i dyphavet der ingen mennesker før har satt sin fot.
Kommentarer/praktiske tips
Å kunne tegne raske skisser med blyant, og notere spesielle kjennetegn hos arter observert er en av de viktigste ferdighetene hos en feltbiolog. Oppmuntre hverandres tegnearbeid, det er viktigere å tegne det du ser slik du ser det enn å tegne pent.
Lenker
Oppgaveark vedlagt til høyre: Faktaark om Arbeidsoppgaver om dyphavet.
Interaktiv DVD/CD-rom "Deeper than light" om Mareco og livet i dyphavet. Kan bestilles fra Bergen Museum og Naturvernforbundets nettbutikk.
NRK-Filmen Havlandet om MarEco toktet. Kan bestilles fra MarEco.
Faktaark på norsk om MarEco ligger under "Den midtatlandiske ryggen en oase av dyreliv".
Flotte læreressurser på nett om MarEco (NB engelsk).
http://www.mar-eco.no/learning-zone/welcome_to_mareco_learning_zone
http://www.mar-eco.no/resources
Andre inspirerende sider med kart og undervannsfilm fra dyphavene
http://www.mareano.no
http://www.marinbi.com/pekere.htm
Alle lenkene er til høyre på siden.
Materialer og utstyr
Skissepapir, myke skisseblyanter og tegneunderlag.
Interaktiv DVD/CD-rom Deeper than light
NRK-Filmen Havlandet