natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Hva skjer med Lucas muskler?
Be elevene om å skrive det de vet om hvordan musklene våre og skjelettet vårt er bygd opp og virker.
Be dem skrive det de tror skjer med Lucas muskulatur når han er vektløs over lang tid på den internasjonale romstasjonen. Be dem begrunne hvorfor de tror dette skjer.
Fortell: På jorda må kroppens skjelett og muskler jobbe hele tiden for å jobbe mot gravitasjonen. Selv når vi ikke trener aktivt, får altså musklene og skjelettet en belastning som gjør at kroppen må ha nok styrke til å holde seg oppe. Men kroppen til «vektløse» Luca trenger ikke å jobbe mot gravitasjonen, og han får nesten ikke brukt musklene sine. Når muskler ikke brukes, blir de svakere. Skjelettet hans trenger heller ikke å være så sterkt, fordi kroppen ikke må holdes oppreist.
Faglig forklaring
Vi har tre typer muskulatur: Skjelettmuskulatur som kort sagt beveger knokler, glatt muskulatur i tarm og andre indre organer og hjertemuskulatur som pumper blod rundt i kroppen. Når vi belaster skjelettmuskulaturen ved trening, prøver kroppen å gjøre seg klar for høyere belastning senere også og vil bruke mer energi til å bygge opp større muskler.
Skjelettet holder kroppen oppreist og beskytter viktige organer i kroppen. For eksempel er hjernen beskyttet av hodeskallen. Skjelettet er feste for skjelettmuskulaturen og har bevegelige ledd som lar oss bevege oss. I store knokler er det beinmarg som inneholder jern, og der lages det blodceller. Skjelettet er også vårt viktigste lager av mineralsalter, som for eksempel kalsium.
Skjelettet består av benvev som er den harde delen av bena i kroppen. Benvev består hovedsakelig av mineraler, for det meste kalsiumfosfat. I tillegg består benvev av kollagen som er proteinfibre. Kombinasjonen av mineralenes hardhet og proteinfibrenes styrke og smidighet gjør benvevet sterkt. Kosthold er viktig for skjelettet: For å danne kollagen (proteinfibre) er det viktig å få i seg nok kalsium (for eksempel fra melkeprodukter) og andre mineraler, samt vitamin C. I tillegg er styrketrening viktig for å styrke skjelettet.
På jorda må kroppens skjelett og muskler jobbe hele tiden for å jobbe mot gravitasjonen. Selv når vi ikke trener aktivt, får altså musklene og skjelettet en belastning som gjør at kroppen må ha nok styrke til å holde seg oppe. Men kroppen til «vektløse» Luca trenger ikke å jobbe mot gravitasjonen, og han får nesten ikke brukt musklene sine. Når muskler ikke brukes, blir de svakere. Skjelettet hans trenger heller ikke å være så sterkt, fordi kroppen ikke må holdes oppreist. Lucas muskler og skjelett blir derfor svakere etter hvert som kroppen tilpasser seg det nye miljøet.
Muskulatur og skjelett i kroppen fornyer seg stadig ved at celler dør og nye skapes. Når vi endrer måten vi bruker kroppen på, vil kroppen prøve å tilpasse seg disse endringene. Musklene og skjelettet til Luca vil bli svakere fordi kroppen hans tilpasser seg de nye forholdene. Kroppen hans trenger mindre muskel- og benvev til bevegelse og støtte, og vil derfor lage færre nye celler. Dette tapet av muskler og benvev går raskt. Astronauter mister opp mot 1–2 % av benmassen sin hver måned, noe som er ganske drastisk! Til sammenligning mister eldre mennesker på jorda vanligvis 1–2 % av benmassen i løpet av ett år. Etter et opphold på 6 måneder kan faktisk deler av Lucas skjelettet være like svakt som hos gamle mennesker. Muskeltap på 10–20 % er observert hos astronauter, og hvis de ikke prøver å motvirke tapet kan det bli så mye som 50 %! Heldigvis finnes det noe Luca kan gjøre for ikke å bli altfor svak i skjelett og muskler under oppholdet på ISS.