natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Tips til parallelle aktiviteter
Det er selvsagt mulig å drive undervisning mens dere venter på at maten blir ferdig i kokegropa. Andre mulige aktiviteter er å forberede en dessert, eller lage primitive hellekaker.
Stekte epler
Råvarer:
- Epler (½-1 eple pr. person)
- Fett til å steike i (olje eller smør/maragarin)
- Som ekstra smakstilsetning kan dere bruke honning (mer autentisk), eller sukker, kanel og evt. rosiner (mer moderne)
Utstyr: Steikehelle/-takke over bål, alternativt primus eller stormkjøkken
Framgangsmåte: Skjær eplene i båter og stek dem direkte i fettet. Ha over honning mot slutten. eller vend eplebåtene i sukker og kanel før de steikes. (evt. riste det hele sammen i en plastpose før steking)
Hellekaker
Råvarer
- Helkorn (f.eks. hvete, evt. iblandet hele byggryn)
- Salt
- Vann
- Evt. smaksrike frø som linfrø el., og litt hvetemel i reserve dersom det blir for lite egenprodusert mel
Utstyr
- Morter (alternativt en stor flat stein med en mindre rund stein til å male kornet med)
- Steikehelle/-takke eller en flat stein/steinhelle som plasseres over et bål
Framgangsmåte: Bruk steiner eller morter til å knuse kornet så fint som mulig. Dersom det brukes steiner bør disse gnis mot hverandre før bruk for å slipe vekk ujevnheter som ellers ender opp som småstein i brødene. Skyll med vann og tørk godt. Knus linfrø og lignende. separat (disse er ikke like harde som hvetekorn). Bland en liten mengde salt (etter smak) i melet. Tilsett litt vann og kna det sammen til en seigest mulig deig (den blir seigere ettersom den eltes). Steikes som det er. Brødet blir hardt og flatt