natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Forsøk og praktisk arbeid
Mål temperaturen i gropa
En fin aktivitet er å ta med seg flere steiketermometre og måle temperaturen ulike steder i og utenfor gropa.
Dere kan logge dette automatisk eller måle manuelt og skrive det inn i et skjemaet (se vedlegg: Temperaturlogg for kokegrop). Elevene kan så plotte det når de kommer tilbake til undervisningsrommet.
Kokegropaktiviteten som åpent forsøk i forhold til temperaturmåling:
- Hvor mange termometre er det ønskelig å ha?
- Skal man logge automatisk, manuelt eller begge deler?
- Hvor skal termometeret/termometerne plasseres? (dersom man plasserer et termometer inne i maten vil man ha en indikasjon på hvor langt maten er kommet. Er temperaturen den samme høyt oppe og dypt nede i gropa? Hvor langt utenfor gropa sprer varmen seg, oppover og til sidene?) Det er også mulig å måle temperaturen på overflaten av steinen dersom man har et IR-termometer
- Hvor ofte skal temperaturen leses av? Skal man lese av like ofte gjennom hele koketiden?
- Hvordan kan/bør målingene visualiseres eller rapporteres?
Kommentarer/praktiske tips
Materialer og utstyr
- dataloggere eller termometer