natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- fysikk 1
- 5 - 15 min
Triller oppover bakke
Hvorfor triller dobbeltkjeglen oppover bakke?
Dobbeltkjeglen skal trille på de to stokkene.
Vi laget den av toppene som vi klipte av to 1,5 liters brusflasker. Velg flasker med jamn skråning. Fest de to kjeglene sammen med teip. Det kan være vanskelig å få en rett dobbeltkjegle. Derfor trædde vi dem på en passende tjukk stokk som holdt dem på plass, mens vi teipet dem.
Dobbeltkjeglen kan man også lage av to passende trakter, uten hank.
Legg stokkene ved siden av hverandre på et bord sånn at du kan legge dobbeltkjeglens tynneste ender på hver sin stokk uten at dobbeltkjeglen kommer nedi bordet. Hvis stokkene ikke er tjukke nok til det, må du bygge noe oppunder dem. Vi brukte bøker. Ved startstedet skal stokkene ligge så nær hverandre at dobbeltkjeglen hviler på de tjukkeste delene. Så skal stokkene sprike noe fra hverandre, samtidig som de skal danne en oppoverbakke. Du må altså bygge mer oppunder den andre enden av stokkene. Stokkesprikinga og bakkehellinga må du tilpasse sånn at dobbeltkjeglen akkurat så vidt begynner å trille oppover. Du som har laget utstyret, har nok en viss anelse om hva som egentlig skjer. Men det virker imponerende på dem som ser forsøket første gang.
Faglig forklaring
Det ser ut som om dobbeltkjeglen triller oppover. I virkeligheten triller den nedover, dvs tyngdepunktet kommer lavere. For samtidig som de punktene dobbeltkjeglen hviler på, kommer høyere, kommer legemets tyngdepunkt lavere, fordi kjeglens kontaktpunkter beveger seg mot tynnere deler av kjeglen. En vanlig jamn sylinder triller nok nedover.
Kommentarer/praktiske tips
Materialer og utstyr
- To ¾ m lange stokker
- Bøker til å stable dem på
- Dobbeltkjegle, hjemmelaget