natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
- fysikk 1
Tidsbruk
- 5 - 15 min
Trappetrollfallet
Hva skjer med et trappetroll i fritt fall?
En slinky, et trappetroll, er en type skruefjær som er til salgs i leketøysbutikker. At de kan gå nedover trapper, er det mange som vet, og hvis du ikke vet det, så prøv å starte dem øverst. I en passende trapp går de ett og ett trinn om gangen. Men her skal vi gjøre noe helt annet, vi skal studere et fritt fall. Hold fjæra i den ene enden og la resten henge fritt nedover. Hvis du ikke er lang nok, må du stå på en stol eller et bord. Rykk handa et lite stykke oppover eller nedover, og du ser en bølge forplante seg langs fjæra. Bølgen går ikke fortere enn at vi kan følge den med øynene. Nå skal vi slippe fjæra. Da bør vi starte så høyt opp at det minst er en meter fra den nederste enden til bakken. Men først må vi diskutere hvordan vi tror fallet vil foregå.
Her er noen forslag.
- Alle ting faller like fort. Derfor endrer ikke fjæra form før den nederste enden støter mot bakken.
- Når vi slipper, tar det kanskje litt tid før den nederste delen merker det. Vi så hvor langsomt bølgen går i slinkyen. Kanskje faller den øverste delen like fort som bølgen.
Nå slipper vi. Vi ser da at slinkyen kommer samlet ned på bakken. Det tar altså tid før den nederste enden begynner å falle. Det ser ut til at forslag 2 er riktig. Bildene viser to faser i slinkyfallet.
Kommentarer/praktiske tips
Hvis vi gjør det samme forsøket med en stålstav, ser det ut som om hele staven starter fallet samtidig. I virkeligheten gjør den ikke det, men i stålstaven går bølgen noen kilometer i sekundet. Det kan ikke øyet oppfatte.
Materialer og utstyr
Trappetroll, slinky
Forfatter
Svenn Lilledal Andersen
Forfatter
Otto Øgrim