natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 3-4
- barnetrinn 5-7
- ungdomstrinn 8-10
- 45 minutter
Iskremfabrikk
Lag yoghurtis ved hjelp av kuldeblanding med salt og snø!
Ta litt yoghurt i en liten plastpose og lukk posen. Putt posen i en større plastpose som du fyller med fire deler snø eller knuste isbiter (for eksempel 8 dl). Bland oppi ca 1 del salt (for eksempel 2 dl), klem ut luften i posen og lukk den. Klem på blandingen og kjenn hva som hender med yoghurten. Mål temperaturen i blandingen. Prøv om du kan forbedre isfabrikken din. Gjør forsøket flere ganger og lag ulike blandingsforhold mellom salt og snø. Noter resultatene i en tabell:
Snø i desiliter | Salt i desiliter | Blandingsforhold salt/snø | Målt temperatur i posen |
Faglig forklaring
Temperaturen i blandingen synker. Ved riktig blandingsforhold, tre deler snø og en del salt, kan temperaturen synke helt til -21 °C! Isen som smelter og saltet som løses i vannet er prosesser som bruker energi. Prosessene tar energi i form av varmeenergi fra omgivelsene slik at temperaturen synker. Energien blir brukt til å bryte bindingene mellom vannmolekylene i isen og til å løse opp saltet i vannet. Prosesser som krever energi kaller vi endoterme prosesser.
Kommentarer/praktiske tips
Før kjøleskap og frysere ble oppfunnet var det vanlig å lage kuldeblandinger for oppbevaring av mat.
Du kan også lage bær-is/sorbet ved å fryse bær som er most (med hurtigmixer e.l.), eventuelt blandet med yoghurt.
Iskrem kan selvfølgelig lages av 1 egg, 1 ts sukker og 1 dl fløte/fløteblanding - og smak av bær, frukt, vanilje, kanel – og selvfølgelig sjokolade.
Alternativ framgangsmåte: Fyll en blanding med snø og salt (1 kg salt) i en rund plastbalje, og sett en kasserolle med yoghurt oppi. Rør. Du vil se at iskremen dannes i bunnen og langs sidene. På denne måten ser du bedre hva som skjer, men faren for salt i iskremen er større. Det er enklere å bruke snø enn is som må knuses først.
Materialer og utstyr
- yoghurt
- liten plastpose, gjerne med zip-lås
- større plastpose (brødpose)
- salt (vanlig bordsalt)
- snø eller is
- termometer