natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Forsøk og praktisk arbeid
Hvor
- Ute
Passer for
- barnetrinn 1-2
- barnetrinn 5-7
Isballong
Is er vann i fast form. Hva er lettest av 1 liter vann og 1 liter is?
- Tre en ballong over vannkranen, fylle den forsiktig med vann og knyt for åpningen. Legg ballongen opp i en tom iskremboks (for sikkerhets skyld) og sette den til frysing ute eller i en fryseboks. Lag gjerne flere isballonger.
- Neste dag er isballongene frosset og klare til bruk. Isballongene har antakelig fått litt forskjellig form. Selve ballongene går nok istykker når de skal tas av.
- Tror dere at en slik isballong vil flyte eller synke hvis man legger den i vann? Fyll en iskremboks eller bøtte med vann, og legg isballongene opp i vannet slik at alle blir overbevist om at is er lettere enn vann.
- Beskriv likheter og forskjeller på is, vann og vanndamp. Hvor finner vi de ulike formene i naturen? Hva kan vi bruke is, vann og vanndamp til?
|
Faglig forklaring
For elever på lavere årstrinn er det viktig å få erfaringen med at is flyter på vann. Vi kan også forklare at is veier mindre enn vann.
For eldre elever kan vi gå grundigere til verks: Vann utvider seg når det fryser. Det vil si at 1 kg is har større volum enn 1 kg vann. Is har mindre massetetthet enn vann. 1 liter is veier mindre enn 1 liter vann. Derfor flyter isen.
Vi kan også si at molekylene ligger tettere i vann enn i is.
Materialer og utstyr
- isboks
- ballonger
- vann