Hopp til hovedinnhold

Oppsummering og referanseliste

Ved å høste fra skogen, gården og hagen vil man få gitt elevene innsikt i matens vei fra jord eller fjord til bord gjennom aktiv deltagelse. Elevene skal kunne sette sammen en ernæringsmessig trygg og god mat i samsvar med anbefalingene. Ved å dyrke maten, hente den fra naturen, tilberede den på bål og så sammenlikne hjemmelaget mat med ferdigkjøpt mat så håper jeg at elever (og lærere) sammen kan: 

  • få til en refleksjon rundt sammenhengen mellom mat, livsstil og helse. 
  • bli kjent med ulike matvarer, varemerking og produksjon
  • få vist at det går an å velge en livsstil som tar hensyn til menneske og miljøet

Spør du en helseekspert og en miljøekspert om hva slags mat du bør spise, får du omtrent samme svar: Spis mer frukt og grønt og mindre kjøtt. (Granaas, T. 2007).

Referanseliste

Birkeland L. (2007) Økologisk landbruk og matvaresikkerhet. Presentert på FAO-konferanse 3.-5. Mai 2007. Ås: Bioforsk

Debio.no. Om økologisk produksjon. Lokalisert torsdag 25. februar 2009 fra http://www.debio.no

Germisio, M. et al. (2008): Matens klimaspor. Oslo: Teknologirådet

Granaas, T. (2007). Grønn hverdag magasin nr 1. Mat og klima. Oslo: Gan grafisk.

Hagen, H (2005). Mat på tur. Oslo: Boksenteret konsept.

Holmboe-Ottesen, G. (2004) Tidsskrift for den norske legeforening nr. 11. Medisin og vitenskap. http://www.tidsskriftet.no/pls/lts/PA_LT.VisSeksjon?vp_SEKS_ID=1027437

Idébanken. Lokalisert torsdag 25. februar 2009 fra http://www.idebanken.no/

Jolly, L. og Leisner M. (2000): Skolehagen. Oslo: Landbruksforlaget

Landbruks- og matdepartementet (2009). Handlingsplan for å nå målet om 15 pst. Økologisk produksjon og forbruk i 2015. Oslo

Laumann, K. (2008). Ny kunnskap om klimautslipp fra mat. Teknologirådet. Lokalisert torsdag 18. februar 2009 fra http://www.teknologiradet.no/FullStory.aspx?m=28&amid=4887

KD (2006). Læreplanverket for kunnskapsløftet. Midlertidig utg. juni 2006. Oslo: Utdanningsdirektoratet

Miljølære.no. Et verktøy for bærekraftig utvikling. Naturfagsenteret. Lokalisert torsdag 18. februar 2009 fra http://www.miljolare.no/

Norges- sopp og nyttevekstfond. Lokalisert onsdag 11. mars 2009 fra http://www.soppognyttevekster.no/

Opplysningskontoret for kjøtt. Lokalisert torsdag 18. februar 2009 fra http://www.matprat.net/artikkel.aspx?artid=12159

Opplysningskontoret for kjøtt. Lokalisert torsdag 18. februar 2009 fra http://www.matprat.net/artikkel.aspx?artid=8631

Scharer J. (2009). Økologisk ikke alltid best. Ås: Bioforsk. Lokalisert mandag 9. mars 2009 fra http://www.bioforsk.no/ViewResearchArea.aspx?ResearchAreaID=2&viewLanguage=NorwegianBokmaal

Skolehage. Lokalisert mandag 02. mars 2009 fra http://skolehage.no/

Trygg mat. Lokalisert mandag 02. mars 2009 fra http://www.tryggmat.net/

Utz, F & Nagy, K. (2000). Kokebok for mat på bål. Bodø: Frifo Nordland. Lokalisert mandag 02. mars 2009 fra http://www.fnf-nett.no/nordland/Default.asp?WCI=file&WCE=645

Øvrebø, E.M. (2008): Fagdidaktikk i mat og helse. Kristiansand: Høyskoleforlaget.