natursekken.no blir drifta av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: natursekken@naturfagsenteret.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Oppsummering og referanseliste
Ved å høste fra skogen, gården og hagen vil man få gitt elevene innsikt i matens vei fra jord eller fjord til bord gjennom aktiv deltagelse. Elevene skal kunne sette sammen en ernæringsmessig trygg og god mat i samsvar med anbefalingene. Ved å dyrke maten, hente den fra naturen, tilberede den på bål og så sammenlikne hjemmelaget mat med ferdigkjøpt mat så håper jeg at elever (og lærere) sammen kan:
- få til en refleksjon rundt sammenhengen mellom mat, livsstil og helse.
- bli kjent med ulike matvarer, varemerking og produksjon
- få vist at det går an å velge en livsstil som tar hensyn til menneske og miljøet
Spør du en helseekspert og en miljøekspert om hva slags mat du bør spise, får du omtrent samme svar: Spis mer frukt og grønt og mindre kjøtt. (Granaas, T. 2007).
Referanseliste
Birkeland L. (2007) Økologisk landbruk og matvaresikkerhet. Presentert på FAO-konferanse 3.-5. Mai 2007. Ås: Bioforsk
Debio.no. Om økologisk produksjon. Lokalisert torsdag 25. februar 2009 fra http://www.debio.no
Germisio, M. et al. (2008): Matens klimaspor. Oslo: Teknologirådet
Granaas, T. (2007). Grønn hverdag magasin nr 1. Mat og klima. Oslo: Gan grafisk.
Hagen, H (2005). Mat på tur. Oslo: Boksenteret konsept.
Holmboe-Ottesen, G. (2004) Tidsskrift for den norske legeforening nr. 11. Medisin og vitenskap. http://www.tidsskriftet.no/pls/lts/PA_LT.VisSeksjon?vp_SEKS_ID=1027437
Idébanken. Lokalisert torsdag 25. februar 2009 fra http://www.idebanken.no/
Jolly, L. og Leisner M. (2000): Skolehagen. Oslo: Landbruksforlaget
Landbruks- og matdepartementet (2009). Handlingsplan for å nå målet om 15 pst. Økologisk produksjon og forbruk i 2015. Oslo
Laumann, K. (2008). Ny kunnskap om klimautslipp fra mat. Teknologirådet. Lokalisert torsdag 18. februar 2009 fra http://www.teknologiradet.no/FullStory.aspx?m=28&amid=4887
KD (2006). Læreplanverket for kunnskapsløftet. Midlertidig utg. juni 2006. Oslo: Utdanningsdirektoratet
Miljølære.no. Et verktøy for bærekraftig utvikling. Naturfagsenteret. Lokalisert torsdag 18. februar 2009 fra http://www.miljolare.no/
Norges- sopp og nyttevekstfond. Lokalisert onsdag 11. mars 2009 fra http://www.soppognyttevekster.no/
Opplysningskontoret for kjøtt. Lokalisert torsdag 18. februar 2009 fra http://www.matprat.net/artikkel.aspx?artid=12159
Opplysningskontoret for kjøtt. Lokalisert torsdag 18. februar 2009 fra http://www.matprat.net/artikkel.aspx?artid=8631
Scharer J. (2009). Økologisk ikke alltid best. Ås: Bioforsk. Lokalisert mandag 9. mars 2009 fra http://www.bioforsk.no/ViewResearchArea.aspx?ResearchAreaID=2&viewLanguage=NorwegianBokmaal
Skolehage. Lokalisert mandag 02. mars 2009 fra http://skolehage.no/
Trygg mat. Lokalisert mandag 02. mars 2009 fra http://www.tryggmat.net/
Utz, F & Nagy, K. (2000). Kokebok for mat på bål. Bodø: Frifo Nordland. Lokalisert mandag 02. mars 2009 fra http://www.fnf-nett.no/nordland/Default.asp?WCI=file&WCE=645
Øvrebø, E.M. (2008): Fagdidaktikk i mat og helse. Kristiansand: Høyskoleforlaget.