Hopp til hovedinnhold

Læreplanen

I læreplanen er mat og helse delt inn i tre hovedområder: Mat og forbruk, Mat og kultur og Mat og livsstil. Hovedområdene utfyller hverandre og må sees i sammenheng. Under hvert hovedområde er det satt opp kompetansemål. Måloppnåelse innenfor et av hovedområdene vil samtidig utvikle kompetanse på de andre hovedområdene (Øvrebø 2008).

Bruk av begrepet bærekraftig utvikling i mat og helse vil være å fokusere på en livsstil som er helsefremmende og miljøvennlig. Ved å gå inn på de enkelte kompetansemål, vil man se at det er aktuelle kompetansemål fra alle tre hovedområdene i Den naturlige skolesekken.

Jeg har valgt ut noen kompetansemål fra K06 som kan dekkes gjennom oppleggene jeg eksemplifiserer.

Etter 4. årssteget

Mat og livsstil
Mål for opplæringa er at eleven skal kunne 

  • lage trygg mat
  • setje saman å lage frukost, skulemåltid og mellommåltid i tråd med tilrådingar for eit sunt kosthald frå helsestyresmaktene
  • velje ut mat og drikke som er med i eit sunt kosthald

Mat og forbruk

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne 

  • undersøkje ulike matvarer med tanke på smaksopplevingar
  • forstå enkel merking av varer 
  • fortelje om ei utvald råvare og korleis ho inngår i matvaresystemet, frå produksjon til forbruk

Mat og kultur

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne

  • gjere sitt til trivsel i samband med måltida

Etter 7. årssteget

Mat og livsstil

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne

  • lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare kva plass dei ulike matvaregruppene har i kosthaldet 
  • forklare korleis maten verkar som energikjelde og byggjemateriale for kroppen
  • samtale om tilrådingane for eit sunt kosthald frå helsestyresmaktene, og gi døme på samanhengen mellom kosthald, helse og livsstil 
  • finne oppskrifter i ulike kjelder
  • bruke rekning for å auke eller redusere mengda i oppskrifter, prøve dei ut og vurdere resultatet 
  • følgje oppskrifter
  • diskutere kva mattryggleik og trygg mat inneber

Mat og forbruk

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne

  • vurdere, velje og handle miljøbevisst
  • utvikle, lage og presentere eit produkt
  • samtale om industriprodusert mat og mat produsert i storhushald

Mat og kultur

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne 

  • lage mat i naturen og bruke naturen som ressurs

Etter 10. årssteget

Mat og livsstil

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne

  • planleggje å lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare kva for næringsstoff matvarene inneheld
  • samanlikne måltid ein sjølv lagar, med kostråda frå helsestyresmaktene
  • bruke digitale verktøy til å vurdere energi- og næringsinnhald i mat og drikke, og gjere seg nytte av resultata når ein lagar mat

Mat og forbruk

Mål for opplæringa er at eleven skal kunne

  • vurdere og velje matvarer på ein mangfaldig varemarknad når ein planlegg innkjøp
  • vurdere og velje varer ut frå etiske og berekraftige kriterium Mat og kultur Mål for opplæringa er at eleven skal kunne
  • skape og prøve ut nye retter ut frå ulike råvarer, matlagingsmetodar.

(KD 2006)